Zakręcone drożdżówki z rabarbarem
Sezon na rabarbar jest dość krótki dlatego warto go wykorzystać póki jest dostępny. Jego charakterystyczny kwaskowaty smak idealnie pasuje do słodkiego drożdżowego ciasta. Takie zakręcone drożdżówki posmakują i małym i dużym. A najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe.
Ciasto:
3,5 szkl mąki
2/3 szkl cukru pudru
30 g drożdży
1 szkl mleka
100 g masła
1 jajko
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka cukru
Nadzienie:
1 pęczek rabarbaru
kilka łyżek cukru
cukier puder do posypania
Rabarbar umyć osuszyć i pokroić w 1 cm kawałki, wymieszać z cukrem i odstawić na bok.
Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać cukier oraz łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut. Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, roztopione masło, ciepłe mleko, cukier puder, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt. Na cieście rozłożyć rabarbar z cukrem i zwinąć w roladę. Kroić na 1,5 cm kawałki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz