Sałatka z camembertem i winogronem
Ta sałatka to doskonała propozycja na kolację. Jest w niej i mięso i nabiał a także warzywa i owoce. Smaku dopełnia miodowy dressing i prażone orzechy nerkowca. Niewiele składników a zbilansowany posiłek gotowy.
250 g fileta z kurczaka
80 g orzechów nerkowca
250 g winogrona
120 g sera camembert
2 garści rukoli
Sos:
1 łyżka miodu
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
Kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i papryką słodką. Następnie podsmażyć na odrobinie oleju.
Ser camembert pokroić w trójkąty. Orzechy uprażyć na suchej patelni do zarumienienia.
Na dużym talerzu rozłożyć rukolę i przestygniętego kurczaka. Następnie wyłożyć umyte i przekrojone na pół winogrona, ser camembert oraz orzechy.
Oliwę wymieszać z miodem i sokiem z cytryny. Powstałym sosem polać sałatkę tuż przed podaniem.
Komentarze
Prześlij komentarz