Babeczki z kremem z masła orzechowego

Małe, słodkie a do tego orzechowe... mmm pyszne babeczki z kremem z masła orzechowego. Co prawda wymagają trochę nakładu pracy, ale myślimy że warto poświęcić trochę czasu dla uzyskania takiego efektu. 


Składniki:

Ciasto:
200 g mąki
2 żółtka
65 g cukru pudru
130 g zimnego masła

Krem:
100 g cukier puder
320 g masło orzechowe
130 g miękkiego masła
100 g śmietany kremówki
ewentualnie szczypta soli
100g orzeszków ziemnych,
masło do wysmarowania foremek

Na stolnicę wsypać mąkę, dodać zimne masło i posiekać do uzyskania grudek wielkości kaszy. Kolejno dodać cukier puder, żółtka, chwilkę siekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Kulę ciasto włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu ciasto rozwałkować na cienki placek. Foremki do babeczek smarować cienką warstwą masła, najlepiej za pomocą pędzelka. Z placka wycinać okrągłe kształty i wypełniać nim foremkę. Babeczki nakłuwać i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut aż się zarumienią. 
Do naczynia włożyć masło orzechowe i miękkie masło. Miksować aż do połączenie składników. Gdy masa będzie gładka i jednolita dodawać stopniowo cukier puder i kremówkę. Miksować na wolnych obrotach aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Można dodać do kremu szczyptę soli. Kremem napełnić szprycę i dekorować babeczki. Orzeszki posiekać drobno i posypać nimi każdą babeczkę, schłodzić.








Komentarze

Popularne posty