Pieczony schabowy z kością
Schabowy z kością to niemal klasyk i jedzenie prawdziwego mężczyzny. Jednak taki zwykły smażony powoduje że trzeba sprzątać niemal całą kuchnię, bo mocno pryska. Dlatego przygotowaliśmy nieco lżejszą wersję pieczoną z musztardowo-miodową glazurą. Zniknął w oka mgnieniu.
4 kotlety schabowe z kością
sól
pieprz
bułka tarta
2 jajka
4 łyżki masła
2 łyżki miodu
1 łyżka musztardy
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka słodkiej papryki
Mięso wyjąć z lodówki na 30 minut przed pieczeniem. Posypać solą i pieprzem. Jajka roztrzepać. Przygotować naczynie z tartą bułką.
Kotlety panierować w jajku i obficie w tartej bułce. Panierowane kotlety ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Na każdym kotlecie położyć po łyżce chłodnego masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 20 minut.
Z miodu, musztardy, octu winnego i papryki przygotować glazurę. Wyjąć kotlety, polać glazurą, ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze 5-7 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz