Tarta z rabarbarem bez pieczenia
Na tą tarte od Ani Starmach czailiśmy się już od jakiegoś czasu. Zdążyliśmy niemal w ostatniej chwili bo sezon rabarbarowy dobiegał końca. Ciekawe połączenie słodkiego spodu oraz kremu i kwaśnego rabarbaru. Tylko pamiętajcie pilnować rabarbaru na patelni by nie stracił kształtu, bo smaczny będzie nadal ale już nie będzie wyglądać tak jak trzeba.
Spód:
350g ciasteczek typu „Oreo”
100g rozpuszczonego masła
Masa:
300g rabarbaru
200g serka mascarpone
100g cukru
200ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki wody
mięta do dekoracji
Ciasteczka (całe razem z kremem) zmiksować w robocie kuchennym na „piasek”. Wymieszać z rozpuszczonym z masłem, wyłożyć masę do formy o wymiarach 33x11 cm. Schłodzić w lodówce przez minimum 40 minut.
Rabarbar umyć i pociąć, aby był tak szeroki jak foremka. Na patelnię wlać wodę i cukier. Podgrzewać, aż cukier zacznie się karmelizować, wtedy dodać rabarbar. Smażyć przez kilka minut, uważając, aby łodygi straciły kształt i się rozpadły. Zdjąć z patelni i ostudzić
Śmietankę ubić, dodać mascarpone i cukier puder, wyłożyć na ciasteczkowy spód. Na wierzchu ułożyć rabarbar i udekorować miętą.
Komentarze
Prześlij komentarz