Racuchy z rabarbarem
2 szklanki mąki
2 jaja
1 szklanka mleka
50 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
2-3 łodygi rabarbaru
Drożdże, cukier, odrobinę ciepłego mleka i 2 łyżeczki mąki dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10 minut Do miski przełożyć pozostałą mąkę, sól, ciepłe mleko, jajka i wyrośnięte drożdże. Ciasto dobrze wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Po tym czasie dodać pokrojony na małe kawałki rabarbar i delikatnie wymieszać. Łyżką nabierać porcje ciasta i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia Po usmażeniu odsączyć placuszki na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz