Ciasteczka migdałowe
Takie ciasteczka są świetną sprawą na uczenie dzieci pieczenia poprzez zabawę, wyrabianie ciasta to najlepsza terapia sensoryczna, której żaden terapeuta nie zastąpi, a dlaczego? Dlatego, że dziecko spędza czas z rodzicami, bawi się, uczy, poznaje tekstury, składniki na ciasteczka, uczy się wybijać jajka. No cóż, że bałagan... ale uwierzcie nam ten bałagan w kuchni, za kilka lat zaprocentuje.
Składniki:
1 jajko
60 g cukru pudru
1 łyżka miękkiego masła
150 g mąki migdałowej
40 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka soku z cytryny
łyżka cukru waniliowego
cukier puder do obtaczania ciastek
Jajko ubić z cukrem na jasną, pienistą masę. Dodać wszystkie pozostałe składniki, zmiksować do połączenia. Powstanie kleiste ciasto. Wstawić na 20 minut do zamrażarki. Po ty czasie formować kulki wielkości włoskiego orzecha, obtaczać w cukrze pudrze. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Każdą kulkę spłaszczyć lekko dłonią. Wstawić ciastka do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i piec 10 – 15 minut. Wyjąć i studzić na metalowej kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz