Łosoś w sosie teryiaki

Oryginalne danie o charakterystycznym nieco orientalnym smaku. Jednym z nas smakowało bardzo, inni musieli już tradycyjnie dodać ketchupu, bo bez tego ani rusz. Zróbcie i oceńcie sami. My to danie jeszcze z pewnością powtórzymy. 

Składniki (na 3 porcje):

300 g filetu z łososia
125 g makaronu Chow Mein
1 papryczka chili
1/2 pęczka szczypiorku
sezam
3 łyżki oleju ryżowego 

Marynata:
1 i 1/2 szklanki wody
75 g brązowego cukru
50 ml sosu sojowego
3 łyżki soku z limonki lub octu ryżowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej

W miseczce wymieszać 1 szklankę wody, brązowy cukier, sos sojowy i sok z limonki. Łososia umyć, osuszyć, pokroić w kostkę o boku około 2 cm i przełożyć do marynaty. Łososia w marynacie wstawić do lodówki na godzinę.
Makaron Chow Mein ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać olej z ryżu, przełożyć odsączonego z zalewy łososia (zalewę zostawić) i podsmażyć przez około 4-5 min. Podsmażonego łososia zdjąć z patelni, a na patelnię wlać marynatę z łososia, gdy marynata zacznie się gotować, dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w 1/2 szklanki wody, wymieszać. Gdy sos się zagotuje przełożyć do niego łososia, pokrojoną w plasterki papryczkę chili, posiekany szczypiorek, ugotowany makaron, wymieszać, podgrzewać przez 2-3 minuty i podawać.
Na talerzach posypać danie posiekanym szczypiorkiem i sezamem.








Komentarze

Popularne posty