Ciasteczkowe jajeczka

Ciasteczka idealne dla małych i dużych łasuchów na święta Wielkanocne. Można je robić razem z dziećmi i potem wspólnie składać. A gdy nam zostanie kilka pełnych ciasteczek można je dekorować kolorowymi lukrami, jak pierniczki bożonarodzeniowe. Osobiście to sprawdziliśmy. 



Składniki:
 
Ciasto:
250 g mąki
150 g zimnego masła
100 g cukru pudru
2 żółtka

Krem:
2 jajka
2 cytryny
110 g cukru
70 g masła
 
Na stolnicy lub w misie robota kuchennego wymieszać mąkę z cukrem, dodać pokrojone na kawałki masło, żółtka. Ciasto cienko rozwałkować i wycinać z ciasta niewielkie ciastka, używając foremek. Piec około 10 – 12 minut w temperaturze 160℃. Ciasta pełne (bez otworów) posmarować kremem i przykryć ciastkiem z wyciętym otworem. Gotowe ciasteczkowe jajka posypać cukrem pudrem.





Komentarze

Popularne posty