Mazurek pomarańczowy
Ciasto kruche:
200g mąki pszennej
120g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
Masa pomarańczowa:
1 duża pomarańcza
1/4 cytryny
150g cukru
50ml wody
50g płatków migdałowych
Do dekoracji
garść płatków migdałowych
kilka cienkich plasterków obranej ze skórki pomarańczy
Mąkę przesiać, dodać do niej zimne masło, posiekać. Dodać sól, cukier i żółtko, zagnieść szybko ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość około 0,5 cm (najlepiej robić to przez folię spożywczą,), przełożyć do tortownicy (razem z papierem), z reszty ciasta uformować wałek, wyłożyć go na ciasto, lekko spłaszczyć widelcem tak, by powstały ozdobne zagłębienia. Ciasto nakłuć widelcem i piec w 180-190 stopniach przez 25 minut. Upieczone ciasto zostawić do wystygnięcia.
Pomarańczę i cytrynę wyszorować i sparzyć, całą pomarańczę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, łącznie z jej białą częścią, z 1/4 cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Wyciśnięte owoce przełożyć do rondelka, dodać cukier i wodę, całość podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż masa będzie gęsta, często mieszając, zwłaszcza pod koniec, gdyż masa może zacząć przywierać do dna (trwa to 20-25 minut). Gotową masę pomarańczową zdjąć z ognia, przestudzić, dodać płatki migdałowe i wymieszać. Na ostudzone ciasto nałożyć masę, wyrównać. Wierzch udekorować kawałkami pomarańczy i płatkami migdałów.
Komentarze
Prześlij komentarz