Mazurek makowy z masłem orzechowym

Zawsze w okresie świąt zarówno Bożego Narodzenia jak i Wielkanocy mamy smak na ciasta z wykorzystaniem maku. Tak było i tym razem. Przygotowaliśmy mazurek makowy, a jego smak podkręciliśmy masłem orzechowym. W danej chwili nic więcej do szczęścia nam nie trzeba, bo kawa też jest. 

Składniki:

200 g masła  plus 1 łyżka
80 g cukru 
2 żółtka 
220 g mąki 
30 g mąki ziemniaczanej 
300 g masy makowej. 
5 łyżek masła orzechowego 
100 g gorzkiej czekolady 
migdały lub orzechy do dekoracji

Masło posiekać, dodać cukier, żółtka i oba rodzaje mąki, zagnieść kruche ciasto, uformować  kulę, schłodzić ją w lodówce przez 30 minut.
Ciasto rozwałkować i wylepić okrągłą formę (o średnicy ok.23 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, formując niewysoki rant, ponakłuwać ciasto widelcem i nałożyć masę makową. Piec przez 40 minut w temperaturze 190 stopni, wystudzić. Na wystudzone ciasto wyłożyć masło orzechowe i rozprowadzić je równomiernie.
Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do rondelka. Dodać masło i podgrzewać na wolnym ogniu często mieszając, aż czekolada się rozpuści. Ciasto polać czekoladą i udekorować migdałami.






Komentarze

Popularne posty