Biała kiełbasa pieczona z jabłkiem i cydrem

Wspaniała propozycja nietradycyjna na święta wielkanocne. Jeżeli znudziły Wam się tradycyjne potrawy to my spieszymy z pomocą, wiecie, że na nas zawsze można liczyć. Biała kiełbaska nabiera aromatu cydru i słodkości od cebulki i po prostu rozpływa siew ustach.

Składniki:

1 kg białej surowej kiełbasy (nie parzonej) 
3 jabłka 
1/2 szklanki rodzynek 
2 cebule 
1 szklanka cydru 
1 łyżka brązowego cukru  
sok z połowy cytryny 
1 łyżka oleju 
sól 
świeżo zmielony czarny pieprz 

Kiełbasę włożyć do garnka, zalać zimną wodą, tak by była nią przykryta. Podgrzewać na średnim ogniu, aż woda zacznie prawie wrzeć, nie powinna się zagotować. Zgasić ogień, pozostawić kiełbasę w wodzie do wystygnięcia na około 15-20 minut. 
Cebulę obrać i pokroić na ósemki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim cebulę pół minuty delikatnie mieszając, tak aby cebula miejscami się przypaliła, lekko posolić.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Umyte jabłka pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. 
Kiełbasę włożyć do naczynia do zapiekania, dodać cebulę i jabłka oraz rodzynki. Wlać cydr, posypać grubo zmielonym pieprzem i cukrem. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 30 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 200 stopni i zapiekać jeszcze przez 10 minut. 
Kiełbasa świetnie smakuje na drugi dzień po kilku minutach podgrzewania w gorącym piekarniku. 







Komentarze

Popularne posty