Krem z kalafiora i porów

Wśród nas są zarówno zwolennicy zup kremów jak i ich przeciwnicy. Jednak żeby było sprawiedliwie przygotowujemy i takie i takie zupy. Tym razem padło na krem z kalafiora i porów z dodatkiem chrupiącego chipsa z boczku. Zajadali nawet ci co mówią, że nie lubią.

Składniki:

1 kalafior
600 g ziemniaków
3 pory
kilka plastrów dobrego, cienko pokrojonego boczku 
siekany czosnek i pietruszka
½ szklanki śmietany
2 łyżki masła
gałka muszkatołowa, sól i pieprz
2-3 litry bulionu 

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Umyć dokładnie pory i pokroić w plastry, kalafiora wyróżyczkować i umyć. Rozgrzać w garnku 2 łyżki masła, dodać kalafiora, ziemniaki, czosnek i pory i dusić na średnim ogniu około minuty. Zalać warzywa bulionem do 2 cm ponad warzywa, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć temperaturę i gotować pod przykryciem około 40 minut.
Wyłożyć plastry boczku, podgrzewać, aż tłuszcz zacznie się topić, a boczek zrobi się chrupiący i wysmażony.
Zmiksować zupę, ewentualnie dolać bulionu jeśli zupa jest za gęsta. Dodać śmietanę, doprawić sporą ilością soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Wsypać posiekaną zielenię, podawać z wysmażonym boczkiem.







Komentarze

Popularne posty