Truskawkowe chmurki - zefiry
Zefiry to ostatnio nasze ulubione słodkości i trudno nam się zdecydować, który smak jest najlepszy. Na pewno w czołówce jest truskawka bo urzeka nas i kolorem i smakiem i zapachem. A jakie Zefiry są u Was numerem jeden?
Składniki:Beza:
40g puree z jabłek
40g puree z jabłek
85g przecieru truskawkowego
100 g cukru
2-4 g kwasku cytrynowego
30 g białka jaja
100 g cukru
2-4 g kwasku cytrynowego
30 g białka jaja
Syrop:
50g syropu inwertowanego
125 g cukru
6g agaru (moc 900)
60g wody
50g syropu inwertowanego
125 g cukru
6g agaru (moc 900)
60g wody
Przed przygotowaniem Zefirów przygotować blaszki z papierem z narysowanymi kółeczkami i worki cukiernicze z tylkami.
Puree jabłkowe i truskawkowe z cukrem podgrzać do temperatury 60-65℃, a następnie delikatnie ubijać do rozpuszczenia się cukru. Schłodzić do 35℃, dodać kwasek cytrynowy i białko. Kiedy syrop zaczyna się gotować, zacząć ubijać puree z białkiem.
Agar namoczyć w wodzie wskazanej w przepisie, zagotować z cukrem, i syropem inwertowanym. Gotować na średnim ogniu, ciągle mieszając. Gdy syrop jest gotowy, gęstnieje i z rózgi wypływa ciągła nitka, która tworzy cienki strumień galaretki.
Do puree z białkami wlać syrop i ubić na stabilną elastyczną masę. Temperatura nie powinna być niższa niż 50℃. Ciepłą masę przenieść do worka cukierniczego z tylką. Wyciskać zefiry na arkusze papieru, suszyć przez 6-12 godzin w pomieszczeniu o niskiej wilgotności. Obficie posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz