Tarta z ziemniakami i boczkiem

Przepis na wytrawny quiche znaleźliśmy u Małgosi . Spodobał nam się bo można w nim wykorzystać ziemniaki z wczorajszego obiadu. Przepis przerobiliśmy nieco, robiąc z niego tarte i dodając kilka składników od siebie. Wyszło na prawdę pysznie. 

Składniki:

Ciasto:
180 g pszennej mąki
130 g zimnego masła
2 łyżki zimnej wody
½ łyżeczki soli

Nadzienie:
200 g boczku
4 ugotowane ziemniaki
1 por 
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki papryki w proszku
szczypta pieprzu
kilka suszonych pomidorów
1 łyżka oleju do smażenia
4 jajka
300 ml śmietanki 30%
50 g sera cheddar 

Połączyć palcami mąkę z masłem pokrojonym w kostkę. Kiedy już będą grudki dodać zimną wodę i połączyć z ciastem. Nie zagniatać. Wyłożyć formę do tarty i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie podpiec spód w piekarniku nastawionym na 200ºC (termoobieg) przez 10 minut. Wyjąć z piekarnika.
Pokroić ziemniaki w kostkę, czosnek w plasterki. Podsmażyć na oleju posypując przyprawami. Dodać pokrojoną w półplasterki por i smażyć przez chwilę, aż por zmniejszy trochę objętość. Na oddzielnej patelni usmażyć boczek. Wymieszać boczek z ziemniakami i porem. Wyłożyć na podpieczony spód do tarty. Posypać nadzienie utartym na grubych oczkach cheddarem i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Jajka roztrzepać ze śmietaną, lekko posolić, polać równomiernie całą tarte. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez około 25 minut. Upieczoną tarte wyjąć z piekarniku i ostudzić przez 10 minut przed pokrojeniem.







Komentarze

Popularne posty