Pasteis de bacalhau

Bacalhau czyli solony, suszony dorsz to najważniejszy element kuchni portugalskiej. Mówi się, że Portugalczycy znają co najmniej 365 potraw na dania z bacalhau. Krokiety z dorsza przygotowuje się głównie z ziemniaków i solonego dorsza. My przygotowaliśmy nieco spolszczoną ale równie dobrą wersję wykorzystując świeżego dorsza. 

Składniki: 16 krokietów

400 g świeżego dorsza
400 g obranych ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 jajka
1 mały pęczek natki pietruszki
1 łyżka sosu piri-piri lub Tabasco
1-3 łyżek mąki
bułka tarta do obtoczenia
olej do głębokiego smażenia
sól, pieprz
Majonez kolendrowy z piri-piri*:
1 żółtko
1-2 łyżki soku z cytryny
ok. 100 ml dobrego oleju tłoczonego na zimo
duża szczypta soli
mały pęczek kolendry
2 papryczki piri-piri

Dodatkowo:
świeża kolendra do posypania
1 cytryna

Świeżego dorsza ugotować w wodzie, jakieś 5-7 minut. Ostudzić, pozbawić skóry oraz ości i oddzielić mięso, które można odsączyć dodatkowo z nadmiaru wody na papierowym ręczniku.
Ziemniaki ugotować w lekko osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzić i odstawić do wystudzenia, a następnie ubić tłuczkiem na purée. Gotowe purée umieścić wraz z dorszem w malakserze, dodać ząbki czosnku oraz posiekaną cebulę i zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć do miski, dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawić solą, pieprzem i sosem piri-piri do smaku. Wbić kolejno jajka i całość wymieszać. Masa powinna być dość gęsta i dać się formować łyżką. W razie potrzeby dosypać mąki.
Olej rozgrzać do 175°C i za pomocą 2 łyżek uformuj jajowaty kształt krokietów. Obtoczyć w bułce tartej i wrzucić natychmiast na gorący olej. Smażyć około 2-3 minuty na złotobrązowy kolor, a następnie odsączyć na papierowym ręczniku. Najlepiej smażyć jest po 3-4 jednocześnie, żeby nie obniżyć zbyt mocno temperatury oleju..
Gotowe podawaćj z kolendrowym majonezem i cząstkami cytryn. 
Majonez kolendrowy z Piri-piri (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej). Żółtko umieścić w miseczce, wlać odrobinę soku z cytryny i wsypać szczyptę soli. Trzepaczką lub łyżką połączyć składniki. Następnie powoli wlewać ciurkiem olej, cały czas energicznie mieszając. Gdy powstanie gęsty majonez, dodać drobno posiekane papryczki piri-piri oraz posiekaną kolendrę. Sos doprawić dodatkową porcją soli lub soku z cytryny według uznania. Majonez kolendrowy podawaj w osobnej miseczce wraz z pastéis de bacalhau.







Komentarze

Popularne posty