Serniczki na patyku
Te serniczki to nasz ostatni hit. Jesteśmy dumni zarówno z ich wyglądu jak i smaku. To doskonała propozycja na imprezy, przyjęcia ogrodowe a nawet na weselny słodki stół. Nasza propozycja to naturalne kolory czekolady, ale równie dobrze można zabarwić białą czekoladę według uznania. Pomysł na te cudowności zaczerpnęliśmy od Moniki z pysznieczyprzepysznie.pl.
Spód:
170 g mąki pszennej
30 g cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
60 g masła
Masa serowa:
650 g sera na sernik najlepiej bardzo gęstego
1 budyń waniliowy bez cukru
5 jajek
1 szklanka cukru pudru
200 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Polewa biała:
400 g białej czekolady
1 łyżeczka oleju kokosowego
kilka kropel barwnika różowego
Polewa ciemna:
250 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej
1 łyżka oleju kokosowego
20 g czekolady mlecznej, na paski
Dodatkowo:
pistacje
ciasteczka Oreo
suszone płatki kwiatów jadalnych
świeże owoce (maliny, truskawki, borówki)
Składniki na spód najpierw posiekać nożem a następnie zagnieść rękami na jednolite ciasto. Tortownicę o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć równomiernie na dno tortownicy, schłodzić. Ser włożyć do dużej miski, dodać budyń waniliowy, cukier puder, jajka, ekstrakt waniliowy i śmietanę. Całość zmiksować na jednolitą masę tylko do połączenia składników. Masę serową wylać na ciasto i wyrównać. Sernik piec w nagrzanym do 160OC góra- dół piekarniku przez 60 min. Sernik wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu. Sernik podzielić na 12 kawałków. Do serniczków wbić delikatnie patyczki. Serniczki włożyć do zamrażalnika na około 4 godz. Polewy roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Przelać do wąskich i wysokich naczyń. Zamrożone serniki zanurzać w polewie, a następnie posypywać od razu dodatkami. Serniczki schłodzić w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz