Pizza na suchych drożdżach

Mąką na stolnicę BUCH!
Potem woda idzie w RUCH!
Trochę drożdży, trochę soli,
Ugniatamy to powoli

Jak już ciasto wyrobimy
                                            To składniki położymy….

A jakie składniki? To już tylko zależy od waszego smaku i wyobraźni. My postawiliśmy tym razem na kurczaka, fetę, kukurydzę i rumiane pomidorki. 

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej lub 00 do pizzy
1,5 łyżeczki suchych drożdży
3 łyżeczki oleju
1 i 1/4 szklanki letniej wody
2 szczypty soli
1,5 płaskiej łyżeczki cukru

Do miseczki z letnią wodą wsypać drożdże, sól, cukier i na końcu olej. Wszystko dokładnie wymieszać do rozpuszczenia cukru i drożdży przez około 3-4 minuty. Drożdże wlać do miski z przesianą mąką i wyrabiać (ciasto drożdżowe trzeba dokładnie i dość mocno wyrobić). Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około godzinę aby podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto rozłożyć na posmarowanej olejem blaszce. Warto pamiętać o grubszych brzegach. 
Smarować ciasto sosem i układać na cieście ulubione składniki. Piec w temp. 180-200 stopni przez 8-20 minut. Aby być pewnym, że pizza jest gotowa wystarczy podnieść jej brzeg drewnianą łopatką. Kiedy ciasto jest miękkie i opada po bokach łopatki, musi jeszcze się podpiec, kiedy podnosi się i trzyma prawie poziomo to już jest gotowe.

Sos do pizzy:
1 puszka pomidorów najlepiej z czosnkiem lub z bazylią,
1 łyżeczka oregano,
1/2 łyżeczki cukru,
sól do smaku

Wszystkie składniki włożyć do garnka. Wymieszać. Zagotować. Zmiksować blenderem.







Komentarze

Popularne posty