Czekoladowy jogurtowiec z brzoskwiniami
Składniki:
Ciasto:
2 jajka o temperaturze pokojowej
60 g cukru
40 g mąki pszennej
20 g kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
70 g czekolady gorzkiej posiekanej
Masa jogurtowa:
300 ml śmietanki kremówki 36%
200 g jogurtu greckiego
2 łyżki cukru pudru
1 galaretka przezroczysta w proszku
gorąca woda (150 ml.)
brzoskwinie z puszki
Polewa:
1 czekolada gorzka
150 ml śmietanki kremówki 36%
Dekoracja:
200 g śmietanki kremówki 36 %
1-2 łyżki cukru pudru
Do miski przesiać mąką, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać i odstawić. Jajka utrzeć z cukrem na najwyższych obrotach miksera około 10 minut aż masa zrobi się jasna i puszysta. Wsypywać stopniowo przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec wsypać posiekaną gorzką czekoladę. Wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki).
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w funkcji góra dół w 180℃ przez około 30 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawić do całkowitego wystudzenia, a następnie delikatnie odkroić przyrumieniona górę.
Włożyć ciasto z powrotem do tortownicy (jeżeli jest wysoka), lub nałożyć rant (około 10 cm wysoki).
Masa jogurtowa: galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić.
Brzoskwinie odsączyć na sicie, a następnie pokroić na kawałki. Odstawić. Sokiem po brzoskwiniach lekko nasączyć ostudzone ciasto.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno.
Do wystudzonej galaretki dodać jogurt i energicznie mieszać. Jogurt z galaretką stopniowo wlewać do ubitej kremówki. Mieszać szpatułką, aż składniki dobrze się połączą. Dodać brzoskwinie, mieszać i przełożyć masę na wystudzone i nasączone ciasto. Wstawić do lodówki aby masa stężała.
Polewa: w rondelku mocno podgrzać kremówkę (nie gotować), zdjąć z ognia. Dodać czekoladą i mieszać, aż składniki dobrze się połączą. Pozostawić do lekkiego przestudzenia i wylać na stężałą masę jogurtową. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować wierzch ciasta robiąc ozdobne rozetki.
Komentarze
Prześlij komentarz