Sernik amerykański
Sernik każdy lubi. A ten nasz dzisiejszy to jest jak amerykański sen, dużo karmelu, ociekającego słodyczą, dużo orzeszków solonych i dużo lekkiego popcornu. Wygląda pięknie, a smakuje wyśmienicie. Pasuje do kawki i herbatki, nic tylko zajadać.
Składniki:
Spód:
250 g płatków kukurydzianych
100 g masła
Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu
100 g cukru
5 jaj
budyń waniliowy
100 g masła rozpuszczonego i przestudzonego
Polewa:
puszka masy kajmakowej
15 g popcornu
60 g orzeszków solonych prażonych
Płatki pokruszyć w malakserze/blenderze, masło rozpuścić, dodać do płatków, wymieszać i wyłożyć spód tortownicy (24cm). Wstawić do lodówki. Białka oddzielić od żółtek, ubić, utrwalić cukrem. Pozostałe składniki zmiksować, dodać białka, delikatnie połączyć z pianą, przelać na spód i piec w temp. 180 stopni około 60 minut. Masę kajmakową podgrzać w rondelku, polać przestudzone ciasto, posypać popcornem i orzeszkami ziemnymi.
Komentarze
Prześlij komentarz