Czerwona fura czyli czekoladowy tort musowy z żelką truskawkową
Takie ciacho to wielka gratka dla młodych dżentelmenów na urodziny, albo też dla młodych fanek motoryzacji, nie ograniczamy się do płci, kto co lubi. Ale fakt jest niezaprzeczalny, że takiego ciacha nikt nie miał na swoich urodzinkach. Delikatne ciasto musowe o mocno czekoladowym smaku, chrupiącej wkładce i orzeźwiającej żelce truskawkowej. No mili Państwo czapki z głów.
Składniki:
Ciasto kakaowo-kawowe:
120 g mąki
25 g kakao
80 g cukru
1/2 łyżeczka sody
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
35 ml oleju
100 ml maślanki
100 ml zaparzonej mocnej kawy
1 jajo
W jednej misce wymieszać wszystkie składnik suche, a w drugiej wszystkie mokre. Składniki suche przesypać do mokrych i dokładnie ze sobą połączyć. Dno formy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 st. C ok. 40 min. (do suchego patyczka). Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta, należy ściąć górkę i powstałą „skórkę”.
Czekoladowa chrupka:
80 g czekolady gorzkiej
15g płatków kukurydzianych
15 g masła
1/2 łyżka oleju kokosowego
Płatki pokruszyć. Czekoladę rozpuścić wraz z masłem i olejem w kąpieli wodnej lub mikrofali. Kiedy czekolada przestygnie, wsypać do niej płatki i wymieszać. Mieszankę wyłożyć na ciasto kakaowe i wstawić do zamrażarki, aby płatki nie nabrały wilgoci i nie rozmokły.
Żelka z truskawek:
40 dag czarnych truskawek świeżych lub mrożonych
55 g cukru (ilość cukru zależy od smaku owoców; w razie potrzeby dodać więcej)
2,5 łyżeczki żelatyny
Truskawki zasypać cukrem i zagotować. Następnie przetrzeć dokładnie przez sitko. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzącej wody i przelać do musu. Odstawić do wystygnięcia.
Formę wyłożyć folią spożywczą. Wlać mus i wstawić do zamrażarki. Żelka powinna zamarznąć, aby była sztywna i dała przełożyć się na tort.
Krem czekoladowy:
500ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
100g czekolady gorzkiej
ok. 2,5 łyżki cukru pudru
2,5 łyżeczki żelatyny
Czekoladę rozpuścić w 50 ml śmietanki - wystudzić. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzącej wody i odstawić do ostygnięcia. Pozostałą śmietankę ubić, ale nie na bardzo sztywno i dodać cukier puder. Ok. 4 łyżki ubitej śmietany przełożyć do czekolady i wymieszać. Następnie przełożyć do pozostałej śmietany. Rozpuszczoną żelatynę zahartować, dodając łyżeczkę kremu czekoladowego – zamieszać i dodać jeszcze 1 łyżkę. Połączyć z kremem. Krem powinien być lekko płynny, aby dał się przelać.
Złożenie tortu:
1/3 kremu
żelka truskawkowa
1/3 kremu
ciasto z chrupką czekoladową
1/3 cześć ciasta wyrównać formę i wstawić do zamrażarki najlepiej na całą noc. Następnie wyjąć ostrożnie z formy, położyć na kratce i oblać polewą lustrzaną lub spryskać zamszem.
Komentarze
Prześlij komentarz