Roladki z kurczaka zawijane w boczku
Filet z kurczaka to wdzięczny materiał do wielu dań, dlatego gości on u nas dość często, zarówno do zup jak i drugich dań. Tym razem zrobiliśmy roladki z pieczarkami i żółtym serem zawinięte w plastry boczku. Polecamy podać je z opiekanymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.
500 g fileta z kurczaka
100 g sera żółtego
200 g wędzonego boczku
250 g pieczarek
2 łyżeczki masła
cebula
sól
pieprz
bazylia
papryka słodka
Kurczaka rozbić przy pomocy tłuczka (tak jak na schabowe). Przyprawić pieprzem, solą, bazylią, papryką słodką.
Pieczarki oraz cebulkę pokroić. Smażyć na maśle aż woda odparuje. Przyprawić pieprzem oraz solą.
Na filety umieścić wcześniej przygotowane pieczarki oraz ser, zwinąć w roladkę. Zawinąć w plasterki boczku. Całość dodatkowo zabezpieczyć wykałaczkami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Piec 30 minut w 200 stopniach, grzanie góra-dół.
Komentarze
Prześlij komentarz