Piernik z kawą Inką

Niby piernik do piernika podobny, jednak każdy ma jakąś inną nutkę smakową i mimo że wyglądają podobne smakują jednak inaczej. Nasz dzisiejszy ma delikatną nutkę kawy zbożowej i powideł śliwkowych. Oczywiście najlepiej używać tych domowych przygotowanych samodzielnie. 

Składniki:

125 g masła
3/4-1 szklanki brązowego cukru
2 łyżki miodu
2 łyżki powideł śliwkowych
3 łyżeczki przyprawy piernikowej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 pełne łyżki kawy zbożowej Inki
250 ml mleka
2 jajka
2 szklanki mąki orkiszowej jasnej

dodatkowo: 
kilka łyżek powideł śliwkowych do przełożenia

na polewę:
80 g ciemnej czekolady
50 ml śmietany kremówki
1 łyżka kawy Inki

W szerokim rondlu na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, cynamon i kakao. Zdjąć garnek z ognia, odczekać chwilę i dodać kolejno sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko szybko i energicznie wymieszać. Cały czas mieszając dodawać przesianą mąkę. Wymieszać tak, by nie było grudek. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (masa będzie raczej rzadka) i wstawić do piekarnika. Piec w 180 stopniach przez około 45 minut, do suchego patyczka. Po całkowitym ostudzeniu przekroić piernik na pół i przełożyć powidłami. W małym rondelku zagotować śmietankę kremówkę z kawą Inką, dodać połamaną czekoladę i po kilku minutach wymieszać. Polać piernik.







Komentarze

Popularne posty