Piernik z czerwonej fasoli
Serce z piernika to doskonały prezent dla niejednej ukochanej czy ukochanego. Można go zrobić na święta ale również z każdej innej okazji. A do tego jest bez grama mąki, więc ukochana nie będzie mówiła że przytyje, a cukier zawsze można zastąpić jakimś mniej kalorycznym słodziwem.
250 g czerwonej fasoli (z puszki)
5 jaj
⅓ łyżeczki soli
3 łyżki kakao
1,5 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru brązowego
75 g rodzynek
50 ml mleka
Żółtka należy oddzielić do białek. Białka odstawić, a do żółtek dodać wszystkie pozostałe składniki na ciasto i zblendować na jednolitą masę. Następnie ubić białka na sztywną pianę i dodać do fasolowego ciasta, delikatnie mieszając, aby nie utracić objętości. Puszyste ciasto wylać do blachy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 50 minut w temperaturze 180°C. Gdy wbita w ciasto wykałaczka będzie sucha, wyjąć ciasto do ostygnięcia. Udekorować.
Komentarze
Prześlij komentarz