Śmietanowy makaron z krewetkami
U nas makaron w każdej postaci wchodzi bez problemu. A są tacy co chcieliby go robić i jeść na każdych zajęciach. Oczywiście nie popadamy w taką skrajność ale od czasu do czasu ulegamy pokusom. Dziś nasi szkolni makaroniarze proponują jako dodatek krewetki i pomidorki. Smacznego!
Składniki:
200 g mrożonych krewetek
125 g makaronu np. tagliatelle
1 łyżka oliwy extra vergine
1/3 cebuli
1/2 łyżki masła
1/2 łyżeczki suszonego oregano
2 ząbki czosnku
6 pomidorków koktajlowych
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
125 ml śmietanki 30%
125 g makaronu np. tagliatelle
1 łyżka oliwy extra vergine
1/3 cebuli
1/2 łyżki masła
1/2 łyżeczki suszonego oregano
2 ząbki czosnku
6 pomidorków koktajlowych
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
125 ml śmietanki 30%
Krewetki rozmrozić, oczyścić jeśli jest konieczność, oderwać ogonki, opłukać i osuszyć. Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na dużej patelni na łyżce oliwy poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Dodać masło, oregano i starty czosnek, chwilę razem podsmażyć. Dodać krewetki i smażyć przez ok. 1 minutę co chwilę mieszając, doprawić solą oraz pieprzem. Dodać pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe oraz natkę pietruszki. Wymieszać i smażyć razem przez pół minuty. Wlać śmietankę i zagotować. Gotować przez ok. 1 minutę aż sos
zgęstnieje, doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz solą w razie
potrzeby. Dodać odcedzony makaron i wszystko razem podgrzać.
Komentarze
Prześlij komentarz