Nadziewane gwiazdeczki
Nadziewane gwiazdeczki to "siostrzyczki" pierniczków alpejskich i nadziewanych pierniczków. Z tą różnicą, że gwiazdki są lukrowane. Niemniej jednak wszystkie są pyszne i gdy zjada je gromadka dzieciaków porównują kto ma więcej marmolady w środku. Więc nie żałujcie nadzienia bo dzieciaki je lubią.
Ciasto:
2,5 szklanki mąki
1 jajko
1/2 szklanki miodu
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka masła
1 łyżka przypraw do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 6 łyżek wody
Nadzienie:
ulubione powidła lub marmolada
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
ok. 2 łyżki wody (powinien być bardzo gęsty)
Wszystkie składniki przełożyć na stolnicę i zagnieść ciasto, wody dodawać stopniowo. Zaczynać od 4 i po prostu dolewać w trakcie ugniatania. Ciasto musi być lepkie. Ciasto podzielić na 2 w miarę równe części i każdą wałkować między arkuszami papieru pergaminowego.
Na jeden płat rozwałkowanego ciasta małą łyżeczką nakładać powidła. Układać je w takich odstępach, aby dało się wycinać kształty.
Ciasto docisnąć, aby dobrze się zlepiło. Wycinać foremką ulubione kształty, np. gwiazdki
Układać gwiazdki na blaszce do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 15–20 minut.
Po upieczeniu lekko wystudzone pierniczki smarować gęstym lukrem (wymieszany cukier puder z wodą). Wstawić te posmarowane pierniczki na 1–2 minutki do nagrzanego piekarnika (około 180°C). Lukier podeschnie, a pierniczki będą mięciutkie.
Komentarze
Prześlij komentarz