Piernik bez jaj na kefirze
Piernik dla tych co z różnych względów nie mogą lub nie chcą jeść jajek. W smaku nie różni się od tradycyjnego, a może dzięki dodatkowi kefiru jest bardziej wilgotny i puszysty. My nasz polaliśmy czekoladą, ale również może być to lukier czy zwykły cukier puder.
2,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki sody
5 łyżek oleju
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1,5 szklanki kefiru
3 łyżki dżemu porzeczkowego, wiśniowego lub innego
1-2 łyżki przyprawy do piernika
Polewa:
100 g czekolady gorzkiej
100 g śmietanki 30 %
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować do uzyskania jednolitej masy (nie miksować zbyt długo). Ciasto przełożyć do wysmarowanej i wysypanej blachy o wymiarach ok. 25x28. Piec ok. 40 min w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Po wystudzeniu polać polewą. Śmietankę podgrzać, dodać połamaną czekoladę i rozpuścić.
Komentarze
Prześlij komentarz