Choinki piernikowe
Prawda, że nasze choinki wyglądają uroczo i raczki małych pociech się po nie wyciągają. W wykonaniu są bardzo proste, a ich dekoracja i kolorystyka zależy już tylko od waszej inwencji, wyobraźni i zasobów portfela.
200 g masła
4 łyżki miodu
4łyżki kakao
4 łyżki przyprawy do piernika
500 ml mleka
6 jaj
Budyń czekoladowy
400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
400 g cukru
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
czekolada mleczna
kolorowa posypka
Pokrojone masło włożyć do rondelka podgrzewać,
dodać kakao, przyprawę piernikową i miód, w dalszym ciągu podgrzewać, aż do
uzyskania jednolitej masy. Zdjąć rondelek z ognia, dodać mleko i połączyć
wszystko razem. Następnie dodać jajka i rozmieszać trzepaczką. Do osobnej miski
wsypać mąkę, cukier, budyń, sodę i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać masę
z rondelka i miksować całość na małych obrotach miksera, aż powstanie jednolite
ciasto. Przełożyć je na dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić
do piekarnika na 40 minut, do 180C. Wyjąć ciasto z piekarnika,
ostudzić i podziel wzdłuż na 3 pasy, z których następnie wycinać choineczki.
Każdą piernikową choinkę nadziewać na kolorową rurkę, laskę cynamonu lub paluszek
i oblewać polewą czekoladową, udekorować.
Komentarze
Prześlij komentarz