Piernik królewski bez miodu


Pachnący świętami i smakujący jak tradycyjny piernik, a bez grama miodu. To jest propozycja dla tych co miodu jeść nie mogą, bo są tacy a nie chcą rezygnować z tradycyjnych wypieków świątecznych. Można? można...



Składniki:

400 g mąki pszennej 
200 g śmietany 18 % 
50 g masła 
4 jaja
200 g cukru 
2 łyżki kakao
płaska łyżeczka sody
przyprawy: łyżka cynamonu, płaska łyżeczka czarnego pieprzu i mielonych goździków, szczypta chilli, kardamonu i imbiru

Składniki na polewę i dekorację:
100 g śmietanki 30 %
100 g gorzkiej czekolady
40 g migdałów w płatkach


W misce wymieszać mąkę z sodą, przyprawami i cukrem. Dodać całe jajka, śmietanę i roztopione w rondelku masło. Dokładnie wymieszać na gęste ciasto. blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec około 60 minut w 180 stopni , do suchego patyczka.  Po wyłączeniu piekarnika lekko uchylić drzwi na 10 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i poczekać aż ostygnie.  Do rondelka wlać śmietankę, zagotować i wyłączyć. Dodać pokruszoną czekoladę i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia, polać ciasto i posypać migdałami.









Komentarze

Popularne posty