Piernik królewski bez miodu
Pachnący świętami i smakujący jak tradycyjny piernik, a bez grama miodu. To jest propozycja dla tych co miodu jeść nie mogą, bo są tacy a nie chcą rezygnować z tradycyjnych wypieków świątecznych. Można? można...
Składniki:
400 g mąki pszennej
200 g śmietany 18 %
50 g masła
4 jaja
200 g cukru
2 łyżki kakao
płaska łyżeczka sody
przyprawy: łyżka cynamonu, płaska łyżeczka czarnego pieprzu i mielonych goździków, szczypta chilli, kardamonu i imbiru
Składniki na polewę i dekorację:
100 g śmietanki 30 %
100 g gorzkiej czekolady
40 g migdałów w płatkach
W misce wymieszać mąkę z sodą, przyprawami i cukrem. Dodać całe jajka, śmietanę i roztopione w rondelku masło. Dokładnie wymieszać na gęste ciasto. blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec około 60 minut w 180 stopni , do suchego patyczka. Po wyłączeniu piekarnika lekko uchylić drzwi na 10 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i poczekać aż ostygnie. Do rondelka wlać śmietankę, zagotować i wyłączyć. Dodać pokruszoną czekoladę i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia, polać ciasto i posypać migdałami.
Komentarze
Prześlij komentarz