Zupa kalarepkowa z mięsem mielonym

Kalarepka to takie trochę zapomniane i traktowane po macoszemu warzywo. Warto ją stosować w kuchni gdyż mało kto wie, że zawiera niemalże wszystkie witaminy i pierwiastki mineralne i chroniącą oczy luteinę. Wiadomo najzdrowsza na surowo, ale w zupie też niczego sobie. Polecamy.

Składniki:

4 kalarepki
1 cebula
600 g mięsa mielonego
1 puszka kukurydzy
3 łyżki śmietany
2 łyżki curry
1 płaska łyżeczka cukru
makaron nitki
natka pietruszki
sól 
papryka
pieprz
masło

Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Kalarepkę obrać i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać w półtalarki. Kalarepkę i cebulę zalać wodą (2 i pół litra). Dodać łyżeczkę soli i cukru. Gotować wywar przez ok. 30 minut. Mięso mielone doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Podsmażyć na patelni do czasu aż mięso przestanie być surowe. Kalarepki zmiksować z wywarem na gęsty krem. Dodać podsmażone mięso. Dodać odsączoną kukurydzę. Dodać curry. Gotować zupę jeszcze przez 15 minut. Zabielić zahartowaną śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Podawaj zupę z ugotowanym makaronem. Przed podaniem posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

















Komentarze

Popularne posty