Boska zupa na żeberkach
Zupa boska bo smaczna i taka niecodzienna, jak dla nas, bo na żeberkach a nie na udku. Czasem warto popróbować czegoś innego. Do tego warzywka, trochę ryżu i zabielona serkiem topionym. Ta zupa znajdzie się na liście naszych ulubionych.
500 g żeberek wieprzowych
200 g ziemniaków
200 g serka topionego
100 g zielonego groszku
1 marchew
1 cebula
2 łyżki ryżu
olej
sól
pieprz
liść laurowy
koperek
Żeberka wrzucić do garnka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia. Wylać wodę, dokładnie umyć żeberka i garnek. Ponownie umieścić żeberka w garnku i zalać 2,5 l wody dodać liść laurowy. Gotować około 40 minut na średnim ogniu. Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kosteczkę. Serek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę, smażyć do momentu uzyskania złotego koloru. Dodać marchewkę i dusić przez 2 minuty. Żeberka wyjąć z garnka, ostudzić i obrać mięso z kości. Pokroić je na mniejsze kawałki. Do bulionu dodać ziemniaki i ryż, gotować około 15 minut. Po tym czasie dodać groszek i mięso z żeberek, doprowadzić do wrzenia. Dodać serek i uduszone warzywa. Zagotować , zdjąć z gazu, przykryć na 5 minut. Następnie podawać posypane posiekanym koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz