Czekoladowa rozkosz
Delikatny, puszysty, czekoladowy torcik. Prawdziwa rozkosz dla czekoladoholików. Zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. Do tego odrobina owoców sezonowych dla podkręcenia smaku i można się delektować w towarzystwie lub samotności.
Spód:
250g herbatników pełnoziarnistych
120g masła
Masa czekoladowa:
300g czekolady deserowej
660ml śmietany 30%
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody
szczypta mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
owoce sezonowe do dekoracji
Herbatniki zblendować. Roztopić masło, dodać do pokruszonych herbatników, wymieszać. Przygotowaną masą wypełnić dno tortownicy (26 cm średnicy), wyrównać, lekko ugnieść, włożyć do lodówki. Żelatynę zalać wodą, odstawić do napęcznienia. Czekoladę połamać na mniejsze części, roztopić w kąpieli wodnej. Dodać 100ml śmietany oraz żelatynę, mieszać (nad parą) do uzyskania gładkiej masy. Odstawić do wystudzenia. Gdy masa czekoladowa wystygnie, ubić śmietanę wraz z mąką ziemniaczaną. Dodać masę czekoladową, mieszać do uzyskania gładkiej masy. Czekoladowy krem wyłożyć na spód, wyrównać. Ciasto włożyć do lodówki do stężenia. Gotowe ciasto dekorować płatkami migdałowymi i owocami.
Komentarze
Prześlij komentarz