Frytki z batatów

Znudziły wam się tradycyjne frytki, albo szukacie nowych smaków? Polecamy zdrowe frytki z batatów. Bez oleju, pieczone. Możecie je przyprawić swoimi ulubionymi ziołami i dodatkami. Super dodatek do obiadu. 


Składniki:

2 średnie bataty 
2 płaskie łyżki skrobi  ziemniaczanej
6 łyżek oleju do smażenia 
garść siekanej natki pietruszki
1 płaska łyżka suszonego czosnku 
1 płaska łyżka słodkiej papryki, 
1 płaska łyżeczka soli
pół płaskiej łyżeczki pieprzu
tarty parmezan

Bataty obrać, i pokroić na ćwiartki. Ćwiartki układać jedną stroną na płasko i kroić z nich plasterki nie szersze niż jeden centymetr. Plastry kłaść na płasko i wycinać długie i cienkie frytki. Niech każda frytka ma nie więcej niż 1 x 1 cm grubości. Frytki umieścić w naczyniu i przepłukać je trzy razy zimną wodą. Na koniec zalać je zimną wodą i odstawić na 30 minut. Osuszone frytki przełożyć do szerokiego naczynia. Wylać na nie sześć łyżek oleju roślinnego. Przy pomocy szczypiec wymieszać frytki z olejem, aby olej bardzo dokładnie pokrył całą powierzchnię słupków ze słodkich ziemniaków. W małej miseczce umieścić razem mieszankę przypraw: Wsypać dwie płaskie łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej oraz po płaskiej łyżce suszonego czosnku i słodkiej papryki. Wsypać również pół płaskiej łyżeczki pieprzu. Nie dodawać soli. Wymieszać przyprawy i skrobię w miseczce i posyp nimi oblepione w oleju słupki z batatów. Ponownie wymieszać wszystko dokładnie Gotowe do pieczenia słupki z batatów umieścić na szerokiej i płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bardzo ważne jest też to, by frytki nie stykały się ze sobą. Blaszkę z gotowymi do pieczenia frytkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 25 minut. Gotowe frytki posypać solą i obsypać świeżo siekaną natką pietruszki lub parmezanem. Nie zdejmować jednak od razu frytek z blaszki. Poczekać około pięciu minut i dopiero nakładać. Dzięki temu frytki będą sztywniejsze i bardziej chrupiące.








Komentarze

Popularne posty