Mini Pavlova z owocami

Deser na widok którego ręka sama się wyciąga, a gruczoły ślinowe pracują ze wzmożoną siłą. Wykonanie nie jest trudne zwłaszcza dla tych którzy opanowali już suszenie bezy. Początkujący myślimy też sobie poradzą. My mieliśmy akurat świeże truskawki, ale można wykorzystać dowolne owoce w zależności od upodobań.

Składniki:

4 białka
200 g cukru 
odrobina soku z cytryny
5 bardzo dużych lub kilka mniejszych truskawek
250 g schłodzonej śmietanki 30% 
1 serek mascarpone
odrobina barwnika

Nagrzać piekarnik do 170⁰C. Białka ubić z cukrem około 10 minut, dodać sok z cytryny, chwilę ubijać. Przełożyć do rękawa z uciętą końcówką, formować na papierze do pieczenia cylindry o średnicy 6-7 cm. Wstawić do piekarnika i zmniejszyć do 110⁰C, piec około 2 godzin, aż będą suche. Śmietankę ubić razem z serkiem mascarpone i opcjonalnie odrobiną barwnika. Wypełnić kremem bezy i udekorować truskawkami. 











 

Komentarze

Popularne posty