Lody prawdziwie miętowe
Składniki:
2 garście listków świeżej mięty
250g mleka skondensowanego słodzonego
250g śmietanki 30 % schłodzonej
200g mascarpone
3 łyżki soku z cytryny lub limonki
ewentualnie kropla zielonego barwnika
Listki mięty opłukać i osuszyć, zblendować blenderem wraz z sokiem z limonki lub cytryny. Dodać serek mascarpone i zmiksować, ewentualnie kilka kropel barwnika zielonego. Mleko skondensowane przelać do miski, dodać do niego miętową papkę, wymieszać szpatułką. Naczynie do ubijania śmietanki zamrozić przez pół godziny, ubić śmietankę. Porcjami dodawać ją do miski ze słodkim płynem miętowym. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać całość. Przełożyć do maszyny do lodów, albo do naczynia żaroodpornego w celu zamrożenia przez 6 godzin.
Komentarze
Prześlij komentarz