Gofry belgijskie
350g mąki pszennej
2 jajka
1 żółtko
25g świeżych drożdży
150 ml ciepłego mleka
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
200g masła
3 łyżki cukru
Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać jajka, żółtko, cukier waniliowy i szczyptę soli.
Drożdże rozkruszyć do miseczki i rozpuścić w letnim mleku. Masło roztopić w garnuszku.
Rozpuszczone drożdże wlać do miski z mąką i jajkami. Mieszać za pomocą łyżki lub miksera z hakiem. Do ciasta wlać roztopione i przestudzone masło. Mieszać dokładnie, nakryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do podwojenia objętości.
Gdy ciasto urośnie dodać cukier, delikatnie mieszając. Gofry smażyć w rozgrzanej gofrownicy, nakładając ciasto łyżką.
Komentarze
Prześlij komentarz