Moskole
Moskole to placki pieczone na blasze, potrawa regionalnej kuchni podhalańskiej. W kuchni góralskiej moskole na kuchennej blasze powszechnie pieczone były do lat 60. ubiegłego stulecia. Postanowiliśmy odtworzyć ten klimat i smak. Kuchni węglowej co prawda nie mamy, więc nasze moskole upiekliśmy w piekarniku.
½ kg ugotowanych ziemniaków
1 szklanka mąki orkiszowej
½ szklanki maślanki
½ łyżeczki soli
olej
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać maślankę, sól i mąkę. Zagnieść jednolite ciasto. Gdy ciasto będzie zbyt suche można dodać jajko. Formować placki grubości około 1cm i smażyć na patelni a niewielkiej ilości tłuszczu do zrumienienia. Lub piec przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać z twarożkiem, surówką lub na słodko z konfiturą.
Komentarze
Prześlij komentarz