Domowa chałwa sezamowa
Smakoszem chałwy się jest albo nie, tak po prostu. My należymy do tej pierwszej grupy. Jednak lubimy wiedzieć co jemy i unikamy zbędnych dodatków, więc chałwę sezamową zrobiliśmy sobie sami. Dodaliśmy odrobine pistacji dla podkręcenia smaku, ale dodatki oczywiście możecie komponować sami. Taka nasza rada od razu róbcie podwójną porcję.
1,5 szklanki sezamu
6 łyżek płynnego miodu
5-6 kropli ekstraktu z wanilii
garść posiekanych dowolnych bakalii
Sezam uprażyć na suchej rozgrzanej patelni, uważając, by się nie przyrumienił. Zdjąć z ognia i od razu przesypać do miseczki. W blenderze zmielić sezam na proszek. Przesypać mączkę sezamową do miseczki, dodać miód, esencję waniliową oraz bakalie i wymieszać, aż powstanie gęsta masa. Pojemnik z tworzywa wyłożyć folią spożywczą i przełożyć masę sezamową, mocno uklepując. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na godzinę do zamrażarki, żeby chałwa stężała.
Komentarze
Prześlij komentarz