Domowa chałwa sezamowa

Smakoszem chałwy się jest albo nie, tak po prostu. My należymy do tej pierwszej grupy. Jednak lubimy wiedzieć co jemy i unikamy zbędnych dodatków, więc chałwę sezamową zrobiliśmy sobie sami. Dodaliśmy odrobine pistacji dla podkręcenia smaku, ale dodatki oczywiście możecie komponować sami. Taka nasza rada od razu róbcie podwójną porcję.

Składniki:

1,5 szklanki sezamu
6 łyżek płynnego miodu
5-6 kropli ekstraktu z wanilii
garść posiekanych dowolnych bakalii 

Sezam uprażyć na suchej rozgrzanej patelni, uważając, by się nie przyrumienił. Zdjąć z ognia i od razu przesypać do miseczki. W blenderze zmielić sezam na proszek. Przesypać mączkę sezamową do miseczki, dodać miód, esencję waniliową oraz bakalie i wymieszać, aż powstanie gęsta masa. Pojemnik z tworzywa wyłożyć folią spożywczą i przełożyć masę sezamową, mocno uklepując. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na godzinę do zamrażarki, żeby chałwa stężała.







Komentarze

Popularne posty