Zupa ogórkowa z ryżem



Podrasowaliśmy nieco tradycyjną ogórkową, bo jak wiecie lubimy zmiany. Ta zupa jest bardziej sycąca dzięki dodatkowi ryżu, zatem jeśli macie w domu mężczyzn, którzy muszą i lubią dobrze zjeść to jest to zupa w sam raz dla was. A na drugie danie też zawsze u nas coś znajdziecie wystarczy chwilkę poszukać. 


Składniki:


1 udziec indyka z kością lub udka
sól
pieprz
2 listki laurowe
2 ziela angielskie
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
kawałek pora
kawałeczek selera
2 gałązki natki pietruszki
4 ziemniaki
50 g ryżu
6 średnich ogórków kiszonych
200 g śmietany 18%
szczypiorek

Do garnka włożyć opłukane mięso, wlać 2 i 1/2 litra wody i zagotować. Zszumować, doprawić solą (ok. 2 łyżeczki) i gotować przez ok. 2 godziny pod przykryciem na małym ogniu.
Marchewki i pietruszkę obrać, opłukać pora i selera. Dodać do garnka z mięsem, razem z natką pietruszki, obraną cebulą, liściem laurowym i zielem. Gotować przez ok. 40 minut pod przykryciem.
Wyjąć z zupy ugotowaną cebulę, pietruszkę, pora, selera, natkę, ziele i liście laurowe (nie będą potrzebne). Marchewkę pokroić na plasterki i włożyć z powrotem do garnka.
Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, gotować do miękkości przez ok. 20 minut. W połowie gotowania dodać ryż.
Ogórki obrać i zetrzeć na tarce, dodać do zupy. Gotować przez 10 minut, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Zupę odstawić z ognia i zabielić zahartowaną śmietaną .Podawać ze szczypiorkiem i obranym od kości mięsem indyka. 












Komentarze

Popularne posty