Frittata ze szpinakiem i kaszą jaglaną

Frittata to bliska kuzynka omleta - bardzo podoba się nam to zdanie przeczytane na jednym z blogów. Zazwyczaj robi się ją w patelni ale ponieważ my nie dysponujemy odpowiednimi zrobiliśmy naszą frittatę  w wersji pieczonej. Bardzo nam smakowała w wersji z kaszą jaglana dlatego wkrótce możecie się spodziewać innych kombinacji tego dania. 

Składniki:

60 g suchej kaszy jaglanej
4 jajka
2 łyżki mleka
1/2 łyżeczki kurkumy
1/4 cebuli
3 kawałki suszonych pomidorów
100 g szpinaku
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
kilka pomidorków koktajlowych
kawałek czerwonej papryki pokrojonej w kostkę


Kaszę jaglaną kilkakrotnie przepłukać na sicie ciepłą wodą, włożyć do garnka i zalać 125 ml wody. Gotować pod przykryciem aż kasza wchłonie cały płyn. Zdjąć pokrywę i ostudzić.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajka wbić do miski, dodać mleko, sól, pieprz, kurkumę, pokrojoną w kosteczkę cebulę, posiekane suszone pomidory, ugotowaną kaszę jaglaną i kurkumę. Dokładnie wymieszać widelcem.
Szpinak umyć i odsączyć. Na małej patelni o średnicy ok. 18 - 20 cm delikatnie podsmażyć na maśle starty czosnek, dodać szpinak i mieszając smażyć przez ok. 2 minuty, aż szpinak zwiędnie.
Dodać masę jajeczną, delikatnie przemieszać w kilku miejscach i smażyć na małym ogniu przez ok. 2 minuty. W międzyczasie włożyć w masę przekrojone na połówki pomidorki lub pokrojoną paprykę, następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 13 minut bez przykrycia, aż masa będzie ścięta.



Do przygotowywania frittaty przydaje się patelnia z odpinaną rączką Można też od razu umieścić w naczyniu żaroodpornym bez używania patelni, wówczas należy dodać ok. 2 minuty pieczenia.








Komentarze

Popularne posty