Pieczone roladki z piersi kurczaka z warzywami
Miękkie i soczyste roladki z dodatkiem dużej ilości warzyw i pieczonymi ziemniaczkami to idealny obiad na niedzielę ale i na każdy inny dzień tygodnia. Należy tylko pamiętać aby mięsko piec pod przykryciem i niezbyt długo by nie utraciło swojej soczystości.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
100 g pomidorków
1 kg ziemniaków
2 czerwone papryki
2 cukinie
2 marchewki
2 szalotki
2 ząbki czosnku
suszone oregano
oliwa
sól
pieprz
Filety z kurczaka oczyścić i lekko rozbić. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Papryki oczyścić z nasion i pokroić w podłużne paski. Na każdy filet z piersi kurczaka kłaść startą marchew i kawałki papryki. Doprawić solą i pieprzem. Filety z farszem zawijać w roladki i spinać wykałaczkami. Cukinię i paprykę pokroić w kawałki a szalotki po oczyszczeniu w plastry.
Dno i boki naczynia żaroodpornego wysmarować olejem. Do formy wyłożyć cukinię i pozostałą paprykę oraz szalotki. Warzywa doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano. Warzywa polać 2-3 łyżkami oliwy. Całość delikatnie wymieszać. Na warzywa położyć roladki z piersi kurczaka. Obrane ziemniaki pokroić na podłużne plasterki, tworząc w ten sposób wachlarz. Ziemniaki włożyć również do naczynia. W miseczce wymieszać wyciśnięte 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki suszonego oregano i 3 łyżki oliwy. Przygotowanym aromatyzowanym olejem posmarować ziemniaki z zewnątrz i między przekrojonymi plasterkami. Na koniec do formy włożyć pomidorki. Roladki z warzywami i ziemniakami piec ok. 40-45 minut w temperaturze 180-200 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz