Ciasto z brzoskwiniami i masą makową



To jest ciasto z cyklu co nam zostało po świętach. Stoi w szafce puszka brzoskwiń i puszka masy makowej i co z tym zrobić?? Jak to co pyszne ciasto. Jeszcze kilka składników, które każdy zapewne ma w domu i ciasto gotowe. 


Składniki:


200 g masła 
200 g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego 
3 jajka
170 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
połówki brzoskwiń w lekkim syropie
1 puszka masy makowej 
cukier puder do oprószenia 


Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni (grzanie dół, bez termoobiegu).
Do misy przełożyć masło, wbić jajka, dodać cukier i cukier wanilinowy. Całość zmiksować. Następnie wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i miksować do uzyskania jednolitego gęstego ciasta.
Ciasto nakładać łyżką w kilka miejsc do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (24x24). Ciasto nie zakryje całego dna tortownicy – tak ma być. W puste miejsca nakładać masę makową. Resztę masy dowolnie układać na wierzch. Na koniec na wierzch ciasta wciskać pokrojone brzoskwinie.
Ciasto włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec około 45 -55 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Po wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.














Komentarze

Popularne posty