Żółte kotlety z kaszy jaglanej

Ostatnio kasza jaglana u nas często gości, odkrywamy jej smak i właściwości zarówno w potrawach słodkich jak i słonych. Kasza jaglana jest zdrowa, smaczna oraz tania, ale co cytujemy za kobieta.onet.pl brakuje jej rozgłosu. Dlatego wypróbujcie razem z nami kotleciki z kaszy jaglanej, tylko ostrożnie z solą bo u nas jedna porcja była nieco przesolona. 



Składniki:

120 g kaszy jaglanej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 jajko
1/3 szklanki tartego żółtego sera
3 łyżki mąki kukurydzianej
masło lub oliwa

Ugotować kaszę jaglaną: kaszę kilkakrotnie przepłukać na sicie ciepłą wodą, włożyć do garnka i zalać 350 ml zimnej wody. Gotować pod przykryciem aż kasza wchłonie cały płyn. Zdjąć pokrywę i ostudzić.
Ostudzoną kaszę włożyć do miski, dodać przyprawy, posiekane zioła oraz starty ser, wymieszać. Dodać jajko i ponownie wymieszać. Uformować 5 - 6 kotlecików.
Na talerz wysypać mąkę i wkładać w nią kotlety, oprószyć mąką z dwóch stron.
Wkładać na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor na średnim ogniu, po około 4 minuty z każdej strony. Odkładać na ręczniki papierowe.












Komentarze

Popularne posty