Kolorowa zupa z kurczakiem
Kuchareczka mała zupę gotowała.
Kroiła warzywa do garnka wkładała.
Zupa już gotowa – smaczna jest i zdrowa,
choć kucharka mała jej nie próbowała.
Z nas może trochę więksi kucharze ale też zdarza nam się zupy nie spróbować. Ta była próbowana i wyszła pyszna.
2 pojedyncze filety z kurczaka
2 marchewki średniej wielkości
1 cebula
5-6 łodyg selera naciowego
1/2 puszki kukurydzy
1 puszka krojonych pomidorów
1,5 litra bulionu
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1/4 łyżeczki papryki chili
natka pietruszki
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w plasterki. Seler naciowy umyć i pokroić również w plasterki. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić cebulę, marchewkę oraz selera naciowego. Smażyć około 5 min.
Filety z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić kawałki kurczaka. Smażyć około 3-4 min., aż zetnie się białko.
Do garnka z warzywami dodać podsmażonego kurczaka i wszystko zalać bulionem. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 min. Po tym czasie, dodać pomidory z puszki oraz kukurydzę. Przyprawić pieprzem, solą, papryką słodką mieloną oraz papryką chili. Trzymać na ogniu jeszcze przez 5 min. Zupę nalewać do talerzy i posypać świeżymi listkami natki pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz