Torcik sałatkowy na krakersach
Kolejny już torcik sałatkowy w naszym wykonaniu. Tym razem na krakersach i z nieco niecodziennym składnikiem sałatkowym jakim są śledzie w pomidorach. Połączenie dość oryginale, ale efekt końcowy w pełni nas zadowala zarówno wizualnie jaki smakowo.
Składniki:
24 krakersy
1 puszka śledzi w pomidorach
3 jajka ugotowane na twardo
50 g żółtego sera
1 mała garść świeżego szpinaku
5 łyżek majonezu
1/3 szkl posiekanego szczypiorku
sól
pieprz
papryka wędzona
Jajka po ugotowaniu i obraniu oddzielić, czyli białka i żółtka osobno. Białka oraz żółtka zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach, tak samo na drobnej tarce zetrzeć ser do innego naczynia. Szpinak posiekać ale nie za drobno ani za grubo. Do sera dodać 3 łyżki majonezu oraz posiekany szpinak, wymieszać. Do białek dodać 2 łyżki majonezu, wymieszać. Rybę wyjąć z puszki do innej miseczki lub innego naczynia, dodać 3 szczypty wędzonej papryki oraz odrobinę soli i pieprzu, rozgnieść na pastę. Na płaskim, kwadratowym lub prostokątnym talerzu rozłożyć 9 krakersów jeden obok drugiego w trzech rzędach. Na krakersy należy wyłożyć rybę, rozsmarować ją po krakersach ale uważać aby krakersy się nie rozsunęły. Warstwę ryby przykryć krakersami i wyłożyć ser ze szpinakiem, rozsmarować i znów położyć krakersy. Na krakersy wyłożyć białka, rozsmarować i posypać startym żółtkiem. Sałatkę wstawić do lodówki najlepiej na noc a przed samym podaniem posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem .
Komentarze
Prześlij komentarz