czwartek, 24 grudnia 2015

Szpinakowa Stefanka


A Kulinarny dalej w tematyce świat Bożego Narodzenia, ryb i eleganckich przystawek. Obok znanej naszym czytelnikom rolady szpiankowej proponujemy podać na nadchodzące święta szpinakową Stefankę czyli coś na kształt kilkuwarstwowego ciasta szpinakowego przekładanego tym co najlepsze czyli wędzonym łososiem, aksamitnym serkiem oraz pomidorami suszonymi. W te święta musicie tego spróbować!!


Składniki:

450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
4 jajka
1 łyżka mąki
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
400 g kremowego serka 
5 suszonych pomidorów
200 g wędzonego łososia


Szpinak rozmrozić na patelni, dusić do momentu aż cała woda wyparuje, a szpinak pozostanie „suchy”. Pod koniec duszenia dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę ostudzić. Następnie wymieszać ją z żółtkami. Białka ubić na puszystą pianę i połączyć delikatnie z masą szpinakową, dodać mąkę. Masę wyłożyć na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię. Piec około 10-15 min. w 180°C. Gotowe ciasto szpinakowe ostudzić. Następnie pokroić je na cztery równe paski. Suszone pomidory odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę. Połączyć je z serkiem, doprawić całość solą i pieprzem, (1/4 serka pozostawić). Na tacy ułożyć pierwszy blat ciasta. Posmarować serkiem i wyłożyć porcję łososia wędzonego. Przykryć kolejnym blatem i postępować. Wierzch ciasta i boki posmarować pozostawionym serkiem. Gotowe ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki.




















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz