piątek, 25 grudnia 2015

Biały Maxi King


Myśleliśmy, że król jest tylko jeden i nazywa się Maxi King, bo to ciasto w naszych kręgach robi furorę, wszystkim smakuje, jest eleganckie i generalnie jest na każdej imprezie. Ale jak się okazuje ma ono swoją białą wersje, która tej pierwszej wcale nie ustępuje palmy pierwszeństwa. Wersja biała jest nieco inna w smaku, pyszna, a wręcz rozpływa się w ustach, normalnie genialna.


Składniki:

1,5 dużego opakowania herbatników
1 puszka masy kajmakowej 
400 g mleka w proszku
250 g masła
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy 
2 tabliczki białej czekolady
1/3 szklanki śmietanki 30%
150 g solonych orzeszków ziemnych


Ugotować mleko wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Przestudzić. Do chłodnego dodawać na przemian po trochę mleka w proszku i masła. Zmiksować bardzo dokładnie. 
Na spód blaszki ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Rozłożyć na nie połowę kremu mlecznego. Przykryć drugą warstwą herbatników. W małym garnuszku lekko podgrzać masę kajmakową a następnie równomiernie rozsmarować na herbatnikach. Przykryć wszystko trzecią warstwą herbatników. Na to wyłożyć resztę kremu mlecznego, rozsmarować. Przykryć ostatnia warstwą herbatników. 
Do rondelka wlać śmietankę, wrzucić połamaną czekoladę. Podgrzewać i mieszać aż się rozpuści. Do polewy dodać orzeszki i dokładnie wymieszać. Wylać na ciasto. Całość schłodzić. 

















2 komentarze:

  1. Ależ to musi być pyszne! Ta masa z mlekiem w proszku musi smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, tak smakuje obłędnie. Na samą myśl ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń