wtorek, 29 grudnia 2015

Zupa z zielonego groszku z ryżem


Zielony groszek czyli główny składnik tej zupy jest niezwykle cennym warzywem, bo zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Możemy w nim znaleźć witaminy A, C, E, K, B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy. Ponadto groszek dostarczy nam minerałów takich jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód, błonnik pokarmowy czy potas. I jak tu nie kochać takich zup ;)


Składniki: 

4 łyżki masła
3 łyżki oliwy z oliwek 
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 szklanki mrożonego groszku zielonego
1,5 l rosołu
1 szklanka ryżu
4 łyżki startego żółtego sera 


Oliwę i 2 łyżki masła rozgrzać w garnku na średnim ogniu. Dodać drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, smażyć aż zmiękną. Dodać groszek i kilka łyżek rosołu, przykryć, dusić na małym ogniu 8-10 minut, aż groszek będzie prawie miękki. Dodać pozostały rosół i ryż, gotować 13-15 minut, aż ryż będzie prawie miękki. Dodać pozostałe 2 łyżki masła i gotować jeszcze 2-3 minuty, aż ryż stanie się całkiem miękki. Do zupy dodać starty żółty ser, zamieszać i podawać od razu.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz