środa, 30 grudnia 2015

Cztery sery w muszlach


Faszerowanie makaronu okazuję się bardzo łatwą formą sporządzania posiłku. Sprawdziliśmy to dzięki uprzejmości firmy Pol-Mak z Ludwina dostawcy pysznego makaronu. Wymieszaliśmy 4 sery, trochę doprawiliśmy i to wszystko umieściliśmy w pomidorowym sosie, co się okazało strzałem w dziesiątkę... pychota - to jedno słowo charakteryzuje całą potrawę.


Składniki:

1 opakowanie muszli do nadziewania Pol-Mak
25 dag ricotty
25 dag mascarpone
5 dag twardego żółtego sera
kulka mozzarelli
pęczek natki pietruszki
puszka krojonych pomidorów
500 g przecieru pomidorowego
3 łyżki oliwy
6 ząbków czosnku
łyżeczka suszonego oregano
sól
pieprz
szczypta słodkiej i ostrej papryki


Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, przelać zimną wodą i delikatnie rozłożyć do ostygnięcia. Czosnek obrać przecisnąć przez praskę i podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać krojone pomidory o raz przecier, przyprawić sola pieprzem i obiema paprykami, dusić około 15 minut na wolnym ogniu. W misce połączyć ricottę, mascarpone, ser żółty starty na grubych oczkach i mozzarellę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać. Faszerować muszle łyżeczka masy serowej i układać w naczyniu do zapiekania na uprzednio wylanym sosie pomidorowym. Zapiekać 20 minut w 200 stopniach.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz