Lizaki jak Werthers Original


Kto z nas nie lubi mlecznego, porządnego lizaka?? A jak się okazuje takie cuda można zrobić samemu w domu, np. w towarzystwie swoich pociech, i cieszyć się ich smakiem jeszcze długo. Bo żeby wyprodukować takie cuda na patyku to i niewielki nakład kosztów i niewielki nakład pracy, a frajdy i smaku co niemiara. 


Składniki: 

5 łyżek cukru
1 łyżka masła
dodatkowo:
patyczki do szaszłyków lub specjalne do lizaków


Na patelnię wsypać cukier i masło, podgrzewając cały czas mieszać aż cukier się rozpuści. 
Gdy rozpuszczony cukier będzie zrumieniony zdjąć z ognia. 
Sposób 1: Na tacy nasypać cukru pudru, i za pomocą kieliszka zrobić w nim wgłębienie, ułożyć patyczki i na to wylewać po łyżce masy karmelowej. 
Sposób 2: Na wilgotną deseczkę lub tacę nakładać po łyżce masy karmelowej, kłaść patyczek i kolejną łyżkę masy. Gdy lizaki zaczną zastygać delikatnie podważać nożem żeby zdjąć je z tacy.
Sposób 3: Użyć silikonowych foremek do lodu w które wbić patyczki. 



























Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty